Száva, Una, Kupa Nyomtatás

Száva Odysseys Vadvízi Kenutúra 2024.

AZ ODYSSEYS KENU CLUB & ZALA ZÖLDJE,MURA ÁRJA EGYESÜLET NEMZETKÖZI VADVÍZI KENUTÚRÁJA

 

Odysseys Kenu Club által kidolgozott vízitúra útvonal 1996

Vízitúra útvonal:Ljubljana-Zagreb 52.fkm-200.fkm(ww1-2) (ww3)

Szlovénia-Horvátország EU.
 

A vízitúra idopontjai:

2024. Július. 20-27

 Vízitúra napok száma: 8

Ha a Száva Odysseys Vadvízi Kenutúra 2024 általunk megadott dátuma valami oknál fogva nem felelne meg,válasszatok másik időpontot és mi megoldjuk nektek a vízitúrát a kedvetek szerint.Ha tudjuk, persze.

A Száva Odysseys Vadvízi Kenutúra 2024. részletes túratervét megtalálod a menüpont alján.

Amit a Száva Odysseys Vadvízi Kenu Túráról elméletben tudni érdemes...

Elödünk,az általunk alapított Odysseys Kenu Club 1997-ben,végre-valahára megvalósította régen dédelgetett álmát,hogy a magyar kenusok közül elsoként használható vízitúra útvonalat dolgozhatott ki a Száván,így bekapcsolódott a Nemzetközi Vízitúraútvonalak vérkeringésébe.

De hogy is történt ez valójában?

Miután 1989-1990-ben elkezdtük a Mura és a Dráva feltárását (első Dráva vízitúránkat Ptuj-Őrtilos között rendeztük meg 1990-ben) 5 "Csak Mura,csak Dráva" év után, 1995 nyarán már majdnem elégedetten dőlhettünk hátra ,a Muraparti Leoben, egy árnyas kerthelyiségében.

"Gyerekek, még vagy 150 fkm. és bátran elmondhatjuk, hogy nagyjából felderítettük a Murán és a Dráván a "felderíthetőt"."

Aztán a folyamkilóméterek sokasága sebesen végig gördült kenuink fényes hasa alatt.
Végigszáguldva Graz nagy hírű városán, magunk mögött hagyva a Mura osztrák, szlovén és horvát szakaszait, szerencsésen végigevezve a Dráva magyar szakaszán is, 
Drávaszabolcsal átellenben a híd másik felén, egy Dolnji Mihajlováci (Donji Mihojac) kricsma kockás terítőjű asztalánál, egy Karlovacko pivoval a kezemben megfogalmaztam a csapat közakaratát:
 
"Gyerekek, írány a Száva!"

Aztán eljött az 1997-es év nyara is.
A korábbi években lebonyolított szárazföldi túrabejárások során nyert, némileg használhatónak tűnő információkkal a tarsolyunkban, nagy-bátran nekivágtunk hát a Szávának.
De arról, hogy valójában mi vár majd ott ránk, hajaj...arról éppen csak halovány fogalmunk ha volt.

Lefelé a Száván!
   

Szlovénia fovárosának, Ljubljanának határában, az 52.fkm.-nél, Jezicánál vertük fel a sátrainkat, majd 10 nap alatt a Szlovén-Horvát határig Breganáig (174.fkm.), vagyis a Krapina torkolatáig hajóztunk.

 Ezt a 122fkm. hosszú, semmihez sem hasonlítható vízitúrát a késobbi években még kétszer megismételtük.

Na de nézzük,hogy is történt ez valójában...
 
A Száva kezdeti ww.1.-2. kategóriájú sellős szakászát, nagy nehezen leküzdve, majd könnyebb, jó pisztrángos vízeken kenuzva, Litijánál beeveztünk a híres-hírhedt Száva Szurdokba.(85.fkm.)

A Száva Szurdoka valójában Litija alatt kezdodik a 86.fkm.-nél, és Zidani Mostnál, a 117.fkm.-nél ér véget.Tehát nem nehéz kiszámítani, hogy a Száva Szurdok, 31 fkm. hosszú és ww.1.-ww.3. kategóriájú "nehézvíz"

 

Mi, akik megrögzött kenusok vagyunk, és nem használunk kajakokat még ilyen nem éppen könnyü vízen sem, hullámkötény híján, gyakorta mertük ám kifelé a beözönlő hullámtajtékot.

De a Száva-Szurdok élménye még megannyi nehézség ellenére is mindenkit garantáltan kárpótolt.
A Száva hideg, kristálytiszta vize, néhol a 1,5 métert is felülmúló hullámai, gyakran a 15 - 20 kilóméter/órát is meghaladó sodrása, bősz sellői, méltán jelentettek nekünk, nem éppen hétköznapi kihívást, és persze nem mindennapi élményt.
És akkor még nem is beszéltem a folyó csodálatos környezetéről, élővilágáról.
És nem szóltam még a Száva futását kísérő, égbe meredő hegyekről, a végeláthatatlan erdőségekről, sem a kedves hegyi falvakról, sem a kies városkákról, sem nem, a bennük lakó kedves és vendégszerető szlovén emberekről...

De térjünk vissza a Száva-Szurdokba!

Nekünk jutott az a megtisztelő, de korántsem könnyű feladat, hogy ezt a "vizet" a magyar kenusok közül elsőként beevezzük és víziturisztikai szempontok alapján feltérképezzük.
A Száva-Szurdoka igen csak elgondolkodtató, meglehetősen embert próbáló "pálya". Ahogy már korábban említettem ww.1.-ww.2.-es (3.) kategóriájú "nehéz víz".
Ettől függetlenül, minden meglepetésével együtt, akkor is jó szívvel ajánlhatom mindenkinek, akiknek már van kellő vadvizes tapasztalata, vagyis gyakorlata.

Aki már párszor evezett a Rába Szentgotthárd-Rum közötti, ww.1.-es szakaszán, vagy bárhol a Murán, illetve a Dráván, Őrtilos és Hersznye között, bátran ráülhet a Száva örökké nyugtalan, tajtékos zöld vízére is.
De azért legyünk óvatosak!
Ne becsüljük alá a csodálatos hegyi folyót!

MERT:

A meder sziklás. A víz mindig hideg. A hullámok magassága meghaladhatja a 1,5 métert is. A sodrás vágtája pedig a 15 km/órát!. Kiszámíthatatlan áramlatai, partra hőrgő örvényei úszadék faként pörgetik az arra tévedt óvatlan hajós kenuját.

 

Tapasztalt, a Szávát jól ismerő túravezető nélkül meg ne próbáljon senki kacérkodni a szeszélyes, öntörvényű Szávával!!!

Az égbe nyúló hegyek társaságában az időjárás is különösen változékony. Nyári napokon a hőmérséklet akár +30 Celzius fokot is elérheti, de ha vihar, eső tör rá a Szurdokra, akár még +10 Celzius fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.
Tehát, itt a Száván az evezés közel sem gyerekjáték!
De azért ezt az életreszóló kalandot kihagyni mégis csak botorság lenne.

Természetesen vannak a Száva-Szurdokban nagyon durva helyek is. Ezek a kemény "Bőnhők", közepes és kicsiny vízállásnál sem szelídülnek meg teljesen. De kellő bátorsággal szívünkben, rutinnal, jó szerencsével vidáman leküzdhetőek.
Nagy vízállásnak is megvannak az előnyei, de ezen a "pályán" mégsem szabad kockáztatni. Áradt víznél nem ülünk rá a vadul dühöngő, fékevesztett Szávára!
És van egy zúgóval nehezített sellő Zagorje ob Savi alatt Prusniknál, a 103.fkm.-nél, ww.3.-as durva hely. Nekünk akik kenukkal járjuk a folyókat, nem kell és nem is szabad lerontani rajta. Marad hát az átemelés.
Nem szégyen ez, hanem józan belátás,tehát:

 RUTIN.

Mindent összevetve a Száva fejedelmi hely és nagy Tanító Mester. Ha megértjük, hogy a folyó mit akar tőlünk és betartjuk a játékszabályokat, hajunk szála sem görbülhet.

Mert a folyó csak tanítani szeretne bennünket.
Fogadjuk el ennek a zabolátlan létformának, ennek a földre szállt csodának a soha vissza nem térő ajánlatát és szívünkben szerénységgel, kellő elszántsággal vágjunk bele

A NAGY KALANDBA 

- majd egy szép napon, felejthetetlen élményekkel, überelhetetlen tapasztalatokkal , boldogabban és bölcsebben térünk otthonunkba, haza.

SZÁVA ODYSSEYS VADVÍZI KENUTÚRA 2024.

Július.20-27

VÍZITÚRA ÚTVONAL:

Szlovénia-Horvátország EU.
 
Ljubljana-Zagreb: 52.fkm.-200.fkm.(ww.1-3)
  

Túratáv: 148.fkm.

Vízitúra napok száma: 8

1.Ljubljana-"Jezica" - Kresnice: 52.fkm.-73.fkm.(ww.1-2)
2.Kresnice - Litija: 73.fkm.-85.fkm.(ww.1-2)
3.Litija - Zagorje ob Savi: 85.fkm.-101.fkm.(ww.2)
4.Zagorje ob Savi - Radece: 101.fkm.-122.fkm.(ww.2-3)
5.Radece: pihenőnap
6.Radece - Brezice: 122.fkm.-157.fkm.(ww.1+)
7.Brezice - Zapresic: 157.fkm.-174.fkm.(ww.1)
8.Zapresic - Zagreb: 174.fkm.-200.fkm.(ww1)

Az Száva Odysseus Vadvízi Kenutúrát naponként illetve szakaszonként is lehet teljesíteni.

Az Odysseys Kenu Club & Zala Zöldje, Mura Árja Egyesület vállalja:

A kenuk és a hozzávaló felszerelések: Evezők,hordók,kötelek, úszómellények, stb. biztosítását, a túravezetést és a szállítást. Vállalja a Camping platz foglalást, a közös főzés lehetőségét, a napi egyszeri étkezés tehát az estebéd biztosítását és a szükséges hajózási engedélyek beszerzését. Csomagszállító kísérőautót biztosítunk.

Szeretettel várunk mindenkit a Száván, de csak szigorúan 12 éves kor felett ! Maximális létszám: 14 fő. Jelentkezési határídő: 2024.Május 1.

A vízitúra díja:15.000/nap.

Teljes vízitúra ára:. 120.000ft./fő/8 nap

Érdeklődjetek bátran, ha tényleg szeretnétek kipróbálni magatokat, és a kenuzás végső határait, ezen a nem mindennapi folyón: a Száván.

Ne sokat vacakoljatok,vágjatok bele és gyertek el!
Maga a Száva garantálja a felejthetetlen élményeket.

Balaton János "Murafia-Poey" Túravezető.

 

Tel: 06 20 463-0577

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kalandra fel!
Legyen ez egy csodálatos barátság kezdete!

Una,Kupa Special 2024

Figyelem! Minden Természetimádónak!
Valójában az Unára (Horvátország-Bosznia) és a Kupára
(Szlovénia-Horvátország)  csakis "megrendelésre" indítunk Vadvízi Kenutúrákat.
Az ok nagyon egyszerű:
Hazai kenusaink nem, illeve alig-alig ismerik ezeket a vadóc de viszonylag távoli folyókat.
Lehet,hogy nem ez az egyetlen ok, de nem igen kapunk sem az Unára, sem a Kupára
felkérést sem túravezetésre, sem nem túraszervezésre...
Pedig kár....

Hát akkor legyen ez a kevéske szöveg és kép fennen és alant

REKLÁM:

....ennek a két még felfedezésre váró, két földre
szállt csodának, az Unának és a Kupának...hátha kedvet
kap valaki.

Ha ti kedvet kaptatok ezen "Gyönyöruségeken" táncoltatni a kenuitokat, jelentkezzetek bátran.
Ezt a "mulatságot" azért csak tapasztalt kenusoknak ajánlanám, akik tapasztalat hullámhegyeket torlaszoltak össze már evezőjükkel a múltjukban! (pl:Rába, Mura...) De erre már gondolom magatoktól is rájöttetek.

 

Nos, akkor mégegyszer:

Ha kedvetek van kipróbálni magatokat ezeken a leírhatatlan szépségű, de meglehetősen rakoncátlan folyókon, hívjatok bátran. Mindenben állunk a rendelkezésetekre, hiszen erre vállalkoztunk.

Kalandra fel!
 
Elérhetőség: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Telefon:06 20 463-0577
Balaton "Murafia-Poey" János vízi túravezető

Legyen ez egy csodálatos barátság kezdete!